Skip to main content

Inomhusallergi (damm, mögel och kvalster)

En dammhög

Inomhusallergier mot damm och mögel är vanliga. Här får du veta mer om vad som orsakar dessa allergier och hur du kan hantera dem.

Allergi mot damm och kvalster

dust-mite

Den vanligaste orsaken till inomhusallergier är kvalster. Kvalster är mikroskopiska spindelliknande insekter, osynliga för det mänskliga ögat. De lever inomhus och klamrar sig fast vid till exempel textilier, möbeltyger, sängkläder, kuddar och madrasser. Kvalster lever på de miljontals döda hudceller som vi fäller varje dag. Vanligt damm består av kvalster, men också andra partiklar som till exempel textilfibrer, mögel och pollen.

Om du vet vad som utlöser din allergi kan du lättare anpassa din vardag därefter. Lär dig känna igen det som orsakar dina symtom.

Mögelallergi

Mögel i ett hörn vid ett fönster

Vi kopplar vanligtvis ihop pollenallergisymtom med växter och pollen, men sporer som frigörs från mögel kan orsaka liknande symtom. Mögel är ett vanligt allergen som förekommer naturligt utomhus. Det kan dock också förekomma i fuktiga utrymmen i din bostad och skapa problem.

De små luftburna mögelsporerna som orsakar allergiska reaktioner förekommer både inomhus och utomhus. De kan fortsätta växa i fuktiga miljöer. Det första steget i att hantera en mögelallergi är att identifiera den. Om du eliminerar mögelkällan är det möjligt att du kan lösa hela problemet.