Skip to main content

Tips & råd vid allergi

En kvinna som använder en mobiltelefon

Allergisäkra ditt hem

Ditt hem är den miljö du har störst kontroll över. Om du lider inomhusallergi, anpassa hemmet efter dina allergier så att du lindrar dina besvär. Dina förändringar kan medföra en avsevärd skillnad, men om de inte ger tillräcklig lindring kan du behöva medicin.

 1. Undvik heltäckningsmattor, andra mattor och kraftiga gardiner som samlar damm.

  En dammsugare

  Om du har möjlighet se till att ditt hem har trä-, kakel- eller linoleumgolv.

 2. Gör smarta möbelval

  Byt ut stoppade möbler, men om det inte är möjligt kan enkla förändringar hjälpa. Du kan också täcka madrassen med speciella allergivänliga madrasskydd.

 3. Var noggrann när du städar

  Använd en fuktig trasa när du dammtorkar. Fukten binder luftpartiklar istället för att röra upp dem i luften. Vid svåra besvär kan du behöva använda mask och skyddsglasögon när du städar. Om du har möjlighet be gärna någon annan att städa.

 4. Håll koll på din tvätt

  En luftfuktare

  Tvätta alla sängkläder i hett vatten. Det dödar alla kvalster och tar bort deras avföring. Tvätta kuddar, lakan och gosedjur i 60° C eller högre

  Vädra sängen ordentligt varje dag och bädda upp sängen tidigt på kvällen. Även den svalaste människa svettas när hen sover och kvalster dras till fukt.

  Här kan du läsa mer om hur du skapar en bra allergirutin

  Om du fortfarande lider av besvär kan du behöva medicinera. Hur lindrar jag symptomen av allergi?

Goda vanor ur ett allergiperspektiv

Fundera över dina dagliga rutiner och vanor ur ett allergiperspektiv.

Anpassa dina rutiner efter tid på dagen, årstid, pollenhalt och vilka besvär du har. Vid pollenallergi kan det till exempel vara bra att tänka på följande:

Morgon

När du går hemifrån på morgonen är det första gången på dagen du exponeras för pollen. Se till att vara redo. Om du använder allergimedicin, tänk på att ta den i god tid så att den hinner verka och kom ihåg att ta den med dig.

Rätt val av kläder och accessoarer kan göra skillnad. Stora solglasögon kan t.ex. skydda dina ögon för kontakt med pollen.

Eftermiddag

Håll dig inomhus om det är möjligt. Undvik öppna fönster. Ha tillgång till allergimedicin, så du är redo för resten av dagen.

Kväll

När du går hemifrån på morgonen är det första gången på dagen du exponeras för pollen. Se till att vara redo. Om du använder allergimedicin, tänk på att ta den i god tid så att den hinner verka, och kom ihåg att ta den med dig.

Rätt val av kläder och accessoarer kan göra skillnad. Stora solglasögon kan t.ex. skydda dina ögon för kontakt med pollen.

En luftfuktare

Eftermiddag

Håll dig inomhus om det är möjligt. Undvik öppna fönster. Ha tillgång till allergimedicin, så du är redo för resten av dagen.

Kväll

Ta dig tid att hålla hemmet rent, då undviker du att pollen samlas i ditt hem. Gör det till en vana att tvätta kläder som har varit utomhus och samlat pollen

Slutligen, duscha innan du går och lägger dig. Under dagen har pollen fastnat på kroppen och i håret.