Skip to main content

Så lindrar du inomhusallergi

Tips på hur du hanterar kvalster

Olika rengöringsprodukter

Kvalster samlas särskilt i sängen och i sängkläderna, och eftersom man spenderar mycket tid där, är sovrummet den viktigaste platsen att åtgärda. Om du har kvalsterallergi kan det vara lämpligt att följa dessa råd:

  1. Eftersom kvalster trivs där det är fuktigt och varmt bör du se till att du har god ventilation. Vädra för att sänka luftfuktigheten och håll rumstemperaturen nere. Undvik att använda luftfuktare.
  2. Sovrummet bör ha så lite dammsamlande inredning som möjligt för att göra det lättstädat. Det behövs ingen speciell dammsugare, men be gärna någon annan att dammsuga om du har besvär av kvalster. Kvalsterallergenen virvlar upp i samband med dammsugning, därför bör sovrummet helst inte dammsugas precis innan du går och lägger dig.
  3. Alla sängkläder behöver tvättas i minst 60 grader. Lakan bör tvättas var fjortonde dag och övriga textilier, som kudde, filtar och överkast, varannan månad. Det hjälper inte att lägga kudden i frysen eller bastun. Kvalstren dör, men de allergiframkallande ämnena finns kvar.
  4. Du kan skydda madrassen och kudden med ett tyg som inte släpper igenom kvalster. Det gör att de allergiframkallande ämnena från kvalstren hålls instängda så att du inte kommeri kontakt med dem. Sådana skydd är ganska dyra, så om du är osäker på om det finns kvalster i bostaden kan det vara bra att göra en dammanalys först. Det görs oftast via allergimottagningarna, men det finns också självtest att köpa. Många barnförsäkringar ersätter sängskydd.
  5. Om du får konstaterat att det finns mycket kvalster i ditt hem kan det tyda på att bostaden har allvarliga fukt- och ventilationsproblem. Du kan då behöva åtgärda problemet för att minska mängden kvalster i hemmet.

Tips på hur du reducerar inomhusmögel

Mögel trivs i husets våtutrymmen, men det kan också förekomma i tapeter och på väggarna om luftfuktigheten är hög eller om bostaden är fuktskadad.

Det kan vara svårt att upptäcka mögelskador, samtidigt är de svåra att undgå om de väl fått fäste. Det finns några saker du kan göra för att minska fuktbelastningen.

  1. Det är viktigt att avleda regnvatten från ditt hus.
  2. Plantera inte växter intill ditt hus.
  3. Se till att marken lutar från huset så att vatten inte kan samlas mot sockeln.

Om du känner mögellukt i huset och misstänker att du har fukt och/eller mögel hemma är det viktigt att åtgärda problemet. Ta reda på var lukten kommer ifrån. En mindre mögelskada kan eventuellt tvättas bort med diskmedel och vatten. Vid större skador är det bättre att överlämna uppgiften till en saneringsfirma. Du bör även låta en mögelkonsult undersöka om det finns mögel och rekommendera ett åtgärdsprogram.